Wat is Manuele Lymfedrainage (MLD)?
 

MLD staat voor Manuele Lymf Drainage, dit is een zachte manuele (=hand) massage ter stimulans van het lymfesysteem van het paard. Deze vorm van massage wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren door het paard.

Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam. En treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam.

Lymfedrainage heeft een drieledige werking: het verhoogd de afvoer van afvalstoffen, het verbeterd het herstel en de algehele afweer.

 

Wanneer MLD?

 

MLD, kan ingezet worden bij alle situaties waarbij een paard moet herstellen. Hierbij valt te denken aan aan blessures, wonden, operaties, bij een ziekte of trauma. Maar ook na inspanning. Na een intensieve training is een MLD behandeling een prachtige ondersteuning voor het afvoeren van de schadelijke stoffen die zijn vrijgekomen. Het is een preventieve behandeling voor bv spierbevangenheid. En het verminderd spierpijn (stijve en stugge spieren) omdat het vrijgekomen lactaat afgevoerd wordt.

Omdat het lymfesysteem ook ziektekiemen afvoert heeft MLD ook een duidelijk effect op het immuunsysteem. De algehele weerstand wordt verhoogd.

 

Waar kun je MLD voor inzetten:

 

 • Stalbenen;
 • Rug- en/of achterhand problemen;
 • Algehele spierstijfheid/spierproblemen door overbelasting;
 • Peesblessures;
 • Hoefbevangenheid;
 • Oedeem (vochtophopingen);
 • Einschuss;
 • Zomerexceem;
 • Tijdens en na ziekte;
 • Na medicatie;
 • Vermindere weerstand;
 • CPL (Chronische Progressieve Lymfoedeem);
 • Vermindert herstel na training.

 

Het inzetten van MLD:

 

MLD  heeft een gunstige invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Dit verzorgt de bloedsomloop, de ademhaling, de stofwisseling en de uitscheiding. En het aller belangrijkste: het zorgt voor herstel. Een paard kan alleen herstellen als dit systeem optimaal functioneert. MLD werkt in op dit systeem en zal zorgen voor sneller herstel, betere opbouw en heling.

De massage verlaagt stress en brengt het hormonale systeem in balans. Er ontstaat een diepe ontspanning omdat het vegetatieve zenuwstelsel in evenwicht komt.

De werking en het effect van MLD is wetenschappelijk aangetoond door Prof. Dr. Dirk Berens von  Rautensfeld. Hij heeft ook het lymfesysteem van het paard door jarelang onderzoek te doen in beeld gebracht en is verbonden aan de universiteit van Berlijn en Hannover.

(bron: De Blauwe Hengst

http://www.ml-pferd.de/

Fedele, Christina, Berens von Rautenfeld, Dirk, Rötting, Anna

"Lymphologie und Manuelle Lymphdrainage beim Pferd"

 

Werkwijze:

 

Net als bij een (sport)massage wordt er begonnen met een anamnese gesprek, hierin wordt allerlei informatie verzameld over de gezondheid van uw paard, de klachten of veranderingen welke u aan uw paard heeft opgemerkt.

Hierna volgt er een uitleg over wat er tijdens de anamnese naar voren komt en wordt de behandeling gestart, de eerste behandeling zal ongeveer 1 á 1,5 uur in beslag nemen.

Na de MLD-behandeling worden er indien nodig tips en adviezen verstrekt en, indien nodig, een vervolg afspraak ingepland. Ook kan er aan de eigenaren wat handvaten worden uitgereikt om tussentijds het herstel van het paard te voorspoedigen.

Er worden geen diagnoses gesteld en bij de minste twijfel wordt altijd doorverwezen naar een dierenarts of andere vakkundige geneeskundige.